Ergonomické uspořádání kuchyně: Jak na to?

Kuchyň je středobodem každé domácnosti, a tak je jasné, že uspořádání a vybavení kuchyňské linky je při zařizování interiéru hodně diskutovaným tématem. Sepsali jsme odpovědi na vaše nejčastější dotazy.

Jakou zvolit dispozici kuchyňské linky?

Nelze napsat, že velmi oblíbené uspořádání linky do L je lepší než do U nebo G, vždy záleží na členitosti místnosti, rozložení oken a samozřejmě umístění rozvodů elektřiny a vody. Abyste se ale zbytečně nenachodili a měli vše při ruce, doporučujeme si kuchyň rozdělit do několika zón, přičemž jestli jste praváci, měli byste tyto zóny mít zleva doprava, u leváků opačně.

zony-kuchynska-linka

Skladovací zóna – v ní je potravinová skříň nebo dveře do spíže a nejlépe když je zde i lednice.

Mycí část – obsahuje dřez, myčku a doporučujeme zde umístit také odpadkový koš. Praktické je mít šuplík pod dřezem široký, díky čemuž koš může mít více částí, a lehce tak odpad roztřídíte. A na trhu jsou i odpadkové koše, které jsou zapuštěné pod pracovní desku (v desce je otvor s odklápěcím víkem).

*[145699/2X12,SI-EK9111,BL-517469]*

Varná zóna – v ní je umístěna deska/plynový vařič a v blízkosti také trouba, případně mikrovlnná trouba. Mezi dřezem a vařičem mějte minimálně půl metru volný prostor, ale lépe samozřejmě více, protože právě tato plocha slouží k očištění a přípravě potravin.

Pokud plánujete mít varnou zónu na dnes oblíbeném ostrůvku, je potřeba aby deska byla hlubší než klasických 60 cm (většinou bývá 90 cm), a nutná je také instalace vestavných zásuvek (mohou být vysouvací, výklopné nebo s odkrývacím víčkem).

*[LO45,LOKOMB-CZ-FR-M01W,LO508]*

Zóna na výdej jídla – vedle varné desky nebo plynového vařiče je dobré ještě mít volný prostor k servírování jídla. Vhodné je umístit do této části příbory a talíře, abyste měli vše při ruce.

Je jasné, že v malých kuchyních může být problematické jednotlivé zóny dodržet, ale pravidlo, mít největší plochu mezi dřezem a vařičem, doporučujeme určitě dodržet.

Mít nahoře skříňky, nebo poličky?

Toto je především estetická záležitost, takže radíme se rozhodovat podle celkového vzhledu kuchyně. Poličky jsou levnější, ale nevýhodu je, že se do nich více práší a je náročnější je mít stále naklizené. V zavřených skříňkách případný nepořádek snadno skryjete, ale zase pak kuchyň může působit moc zaskládaně. Proto není špatné obě varianty zkombinovat.

Co se týče otevírání horních skříněk, doporučujeme zvolit výklopné provedení, nebouchnete se tak o dvířka jako v případě klasického otevírání. A jestli se vám líbí kuchyně až do stropu, v nejhornějších skříňkách většinou bývá otevírání na TIP ON – tedy jen zatlačíte a dvířka se otevřou.

*[BL1206,169107/60,271691.06]*

Do jaké výšky dát pracovní plochu a případné horní skříňky/poličky?

Výšku pracovní desky volte v závislosti na tom, kdo bude v kuchyni vařit. Nejlépe aby pracovní deska byla o 10 až 15 cm níže, než máte mírně ohnutý loket. Poličky nebo skříňky bývají zhruba 55 až 70 cm nad pracovní deskou (záleží na vaší výšce, typu digestoře a druhu varného spotřebiče – více je nutné u plynového vařiče než u varné desky).

ergonomie-kuchyn

Dát do dolní části linky otevírací skříňky, nebo šuplíky?

Klasické skříňky s poličkami jsou výrazně levnější, ale přeci jen kuchyň si člověk pořizuje na desetiletí, takže pokud můžete, rozhodně zvolte šuplíky. Nádobí či potraviny budou mnohem lépe dostupnější.

Mít kuchyň bezúchytkovou, nebo úchytkovou?

Záleží na designu kuchyně a také finančním rozpočtu. Bezúchytková kuchyň bývá buď lakovaná s vyfrézovanými úchyty, nebo na dotyk s elektrickým ovládáním, což je výrazně dražší. Pokud tedy potřebujete cenu za novou linku snížit, jsou vhodnější úchytky, u nichž je i výhoda, že díky velké pestrosti tvarů a barev kuchyň krásně oživí. Minimalističtějším řešením jsou profilové úchytky, které se umisťují na horní hranu dvířek.

*[121905/146,143261/50,113529/72]*

Často je v moderních kuchyních také vidět, že jsou obě řešení zkombinovaná. Tedy na šuplících a vestavných spotřebičích jsou úchytky a horní skříňky jsou bez (nejčastěji je otevírání na TIP ON nebo pomocí zafrézovaného úchytového profilu).

Jak kuchyň zařídit, aby působila uklizeně?

Samozřejmě bez pravidelného úklidu se neobejde sebelepší kuchyň, ale hodně pomůže, když každá věc bude mít v kuchyni své místo. Radíme tedy nakoupit příborník, organizéry, boxy a potravinové dózy a praktické je mít i malé spotřebiče vestavné, například kráječ na chleba nebo tyčový mixér. A při organizaci myslete na to že, čím méně používaný předmět, tím výš jej uložte.

*[203167,111195/LEV,LO72/1044,LO32130]*

Dřez nerezový, nebo granitový?

Pokud zvolíte kvalitního výrobce (např. Blanco, Sinks), budete s nerezovým i granitovým dřezem spokojení – u obou je povrch odolný, hygienický a snadno se čistí. Více se o rozdílech dočtete na našem blogu v článku: Z jakého materiálu vybrat ten správný kuchyňský dřez.

*[SI-STSCLM7604355M,SI-SIGLI780480N30]*

Co dát jako záda linky?

Nejčastěji se používají obklady (kvůli minimu spár radíme velkoformátové) nebo laminátová dřevotřísková deska, která je na pracovní desce (pouze je tenčí). Dražším a stále vyhledávanějším řešením je použití skla či betonové stěrky.

Máte k plánování kuchyně ještě nějaký dotaz? Zavolejte nám nebo napište e-mail, rádi vám poradíme.