Drobky od pečiva, kávové usazeniny, zbytky od jídla, mastnota. Zkrátka do kuchyňského dřezu při vaření a umývání nádobí spadne „ledascos“ a výsledkem je, že pak voda hůře odtéká a odpad může i zápachat. Vyčistit ucpaný odpad můžete buď chemicky, nebo mechanicky.
Mechanické čištění
Nejčastěji se používá gumový zvon. Je to rychlá a taky levná metoda. Postup je následující: dřez zašpuntujete, nalijete do něj vodu, zaděláte přepadovou vpusť a pak místo špuntu dáte zvon. Jak budete pohybovat zvonem dolů a nahoru, vytvoří se přetlak a odpad se pročistí.
V případě, že odpad je více zanesený, je nejlepší sifon rozebrat a vyčistit ho. Pro důkladné čištění odpadu se také používá tzv. pročišťovací pero, což je několik metrů dlouhá spirála, kterou běžně používají instalatéři.
Jak vyčistit odpad perem?
Konec pera opatřený očkem natlačíte do odpadního potrubí, přičemž se snažíte propíchnut ucpávku. Pokud je špatná průchodnost, začněte pérem otáčet a zároveň ho postrkujte dopředu. Jak se bude pružina pohybovat tam a zase zpět, tak se odpad pročistí.
Chemické čištění
Na trhu jsou různé čističe odpadů, ale léty ozkoušený je hydroxid sodný (je například v čističi Krtek). Nejprve do odpadu nalijte horkou vodu, pak nasypete hydroxid a za pár minut zase nalijte horkou vodu.
Pokud chcete jít ekologičtější cestou, můžete použít biopreparáty s živými bakteriemi (ty se živí mastnotou a špínou) nebo obyčejnou kuchyňskou sůl. Nasypete zhruba hrnek soli do sifonu a po hodině do odpadu nalijete horkou vodu. Další domácí metodou je použití Coca-Coly společně s kypřícím práškem a hodně časté je použití jedlé sody. Ta se ostatně používá i na čištění dřezu.
Jak vyčistit odpad sodou?
Postup není nijak složitý, pouze musíte počítat s tím, že na rozdíl od nějakého agresivnějšího chemického čističe to trvá déle a pokud je odpad více zanesený, bude potřeba čištění se sodou zopakovat.
Nejprve do odpadu nasypete sodu (1 až 2 sáčky) kterou následně zalijete hrnkem octu. Necháte alespoň 15 minut působit (když to bude déle, vůbec nevadí) a nakonec nalijete horkou vodu, která nečistoty spláchne.
Čištění sodou je nejlepší provádět pravidelně, pak se odpad tolik nezanese a vyhnete se používání chemických čističů. Pokud jedlou sodu doma zrovna nemáte, použijte kypřící prášek do pečiva, postup je stejný.
Prevence a pořízení drtiče odpadu se vyplatí
Aby vám dřezový odpad vydržel čistý po co nejdelší dobu, doporučujeme snažit se dodržovat následující:
- Nenalévejte tuk ze smažení do odpadu, ale vylévejte ho do kontejnerů, které jsou k tomu určené.
- Mějte ve dřezu stále sítko a pravidelně ho čistěte.
- Nevylévejte do dřezu usazeninu z kávy (tzv. turka).
- Nevyhazujte do dřezu drobky od pečiva a další zbytky jídla.
TIP NA ZÁVĚR: Pořiďte si drtič odpadu. Případné zbytky podrtí, a odpad by se bude méně zanášet. Navíc drtič vám také vyřeší problémy, kam v bytě s biologickými zbytky, které v koši brzy začnou zapáchat. Rádi vám s výběrem drtiče i jeho montáží pomůžeme a poradíme.